23 April 2009

Rosel jenis baru UKMR-1,UKMR-2 dan UKMR-3


UKMR-1 UKMR-2 UKMR-3

Foto oleh: Raai Osman
Album penuh

Universiti Kebangsaan Malaysia hari ini telah melancar tiga jenis rosel baru yang dinamakan UKMR-1, UKMR-2 dan UKMR-3.

Tiga jenis rosel ini mempunyai keistimewaannya tersendiri, tetapi secara keseluruhannya ketiga-tiga jenis rosel ini menampilkan saiz pokok yang sederhana besar, kurang tinggi, berbentuk tegak dan mempunyai tempoh matang yang lebih cepat berbanding induknya (variety Arab). Warna daun adalah hijau, kecuali jenis UKMR-2 yang mempunyai daun lebar dan warna hijau kemerahan. Bentuk buahnya agak berbeza dan menarik, tetapi bentuk dan saiz buah jenis UKMR-2 adalah mirip seperti induknya. Warna kaliks bagi jenis UKMR-1 merah, UKMR-2 merah hati dan UKMR-3 hijau muda.


Prof. Dato’ Dr. Sharifah Hapsah (No 2 kiri)
ketika melancarkan rosel baru UKMR-1,UKMR-2,UKMR-3
(No.1 dari kiri: Prof. Dr. Mohamad Osman, No 1 kanan
Dekan FST Prof. Dr Musa Ahmad
No 2 kanan Penyelidik Bersama Prof Dr Zainal Abidin Aziz.

Menurut Ketua Kumpulan Penyelidikan Rosel UKM,Prof. Dr Mohamad Osman yang bertanggungjawab menyelidik bersama kumpulannya, minat serta perhatian yang diberikan kepada industri rosel, tiga jenis rosel baru ini dijangka mempunyai potensi untuk dimajukan dalam mempelbagaikan penghasilan makanan di negara ini.

Program pembiakbakaan melalui mutasi aruhan telah dijalankan ke atas variety Arab dan dimulakan pada tahun 2006 menggunakan kemudahan gammacel UKM. Dengan menggunakan kaedah inivasi genetic telah berjaya dihasilkan .

Majlis pelancaran UKMR-1, UKMR-2 dan UKMR-3 telah disempurnakan oleh Naib Canselor UKM YBhg Prof. Dato’ Dr. Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin.


Prof. Dato’ Dr. Sharifah Hapsah (no.3 dari kiri)
sedang menuai rosel di ladang UKM


Prof. Dato’ Dr. Sharifah Hapsah ketika berucap di majlis perlancaran rosel baru ini berkata senario penggunaan rosel tidak meluas, ekonomi berskala atau economy of scale tidak wujud, beliau mencadangkan mempelbagaikan penggunaan rosel dan juga memanfaatkan jenis baru ini. Antaranya beliau menyarankan menggunakan hasil koko yang diusahakan oleh FST bersama dengan rosel. Umpamanya dengan menjadikan rosel sebagai inti dalam coklat.

“Saya juga meminta ahli penyelidik ini bergabung dengan penyelidik Pusat Perubatan UKM bagi mengenalpasti bahan aktif sebenar yang boleh digunakan sebagai ubatan kerana saya dengar ada yang “claim” rosel boleh menurunkan darah tinggi. Sebagai universiti penyelidikan unggul, saya tidak menggalakkan “claim” sebegini. Semuanya mesti dibuktikan secara saintifik”, ujar Prof. Dato’ Dr. Sharifah Hapsah lagi.

Di majlis ini Prof. Dato’ Dr. Sharifah Hapsah menyarankan agar penyelidik dari Fakulti Sains dan Teknologi dapat bergabung dengan penyelidik Fakulti Ekonomi, UKM-GSB dan Pusat Pengajian Media dan Komunikasi untuk mengkaji bagaimana penanaman rosel dapat menjana kekayaan Negara dari segi meningkatkan permintaan pengguna.


Penyelidikan rosel UKMR-1,UKMR_2 dan UKMR-3 dilakukan oleh kumpulan penyelidik Fakulti Sains dan Teknologi UKM yang diketuai Prof. Dr Mohamad Osman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan